Roosje van Dam werd geboren in Groningen op 26 augustus 1885.
Zij was de jongste van de 7 kinderen van Fredrik van Dam (1842 -1927) en Clasina de Bruin. (1841 – 1909)
Hun 2e kindje heette ook Roosje maar overleed helaas al na 4 maanden in 1877.
Roosje was vrijgezel want mannen vond zij maar een ‘bongel’ aan het been. Zij bleef in het ouderlijk huiswonen tot, na het eerder overlijden van haar moeder op 26-12-1909, ook haar vader overleed op 09-02-1927.
Na het overlijden van haar vader heeft Roosje een week lang bij haar broer Alexander (Sannie) van Dam gelogeerd.Om nog onbekende redenen werd ze vervolgens opgenomen in Sanatorium ‘Rustoord’ waar ze verbleef in Paviljoen Hanna voor 1e klas patiënten. Dit was een open afdeling van de Joodse Psychiatrische Instelling Apeldoornsche Bosch. (Meer informatie over het Apeldoornsche Bosch is ook te vinden op de website van Oud-Apeldoorn)
Was Roosje depressief door het overlijden van haar vader? Kon ze niet voor zichzelf zorgen? We weten het nog niet. Met de crisisjaren en de dreigende situatie van WOII kan het niet maken gehad hebben daar zij ver vóór die tijd opgenomen werd. Tot het onderzoek naar haar inschrijving is voltooid blijft het voorlopig nog raden naar de echte reden hiervan.
Het lot van Roosje is verbonden aan dat van alle andere (tijdelijke) bewoners en een deel van de verzorgers van het Apeldoornsche Bosch.
De inrichting werd in de nacht van 21 op 22 januari 1943 door de nazi’s ontruimd en zij werden weggevoerd om nooit meer terug te keren.
Roosje werd vermoord op 25-01-1943 in Auschwitz.
Vergeten worden zal Roosje niet dankzij haar nichtje Anna Pool-Akkerman.
Na anderhalf jaar onvermoeibare inzet heeft zij ervoor gezorgd dat er op 08 december 2016 een Stolpersteine is geplaatst voor Roosje. Het steentje ligt voor het ouderlijk huis aan de Sledemennerstraat waar Roosje woonde tot zij opgenomen werd in het Apeldoornsche Bosch.
Günther Demnig, de Duitse kunstenaar die de steentjes maakt, legde het steentje onder belangstelling van familie en vrienden uit het hele land.
Note:
Dit artikel over Roosje van Dam heeft eerder op een blog van de beheerder van Joods Groningen gestaan. De links achter de namen verwijzen naar de profielen van de desbetreffende personen en hun plaats in de stamboom van de beheerder.
Bron:
Anna Pool
Illustraties:
© Collectie Anna Pool
© Collectie Regina Philip
Video’s
© Collectie Regina Philip
Laatst bijgewerkt:
06-06-2020