Introductie

Geboren in Rotterdam en wonend in de Krimpenerwaard kwam ik, Regina Philip, door genealogisch onderzoek tot de ontdekking dat een zeer aanzienlijk deel van mijn wortels in Groningen Stad ligt. Na een eerste bezoek in 2016 werd ik verliefd op deze mooie stad. Datzelfde onderzoek onthulde ook de enorme hoeveelheid Joodse familieleden, verwanten en hun stadsgenoten die weggevoerd werden tijdens de Shoah en voor het merendeel nooit meer terugkwamen. Geïnspireerd door de websites Joods Amsterdam en Joods Erfgoed Rotterdam besloot ik daarom deze website over Joods Groningen te maken.

Op deze website vindt u informatie over de sporen die de Joden achtergelaten hebben in Groningen in het algemeen en de generatie die de Holocaust meegemaakt heeft in het bijzonder opdat zij niet vergeten zullen worden. Met dank aan historicus Rob Snijders, van eerder genoemde websites, die zijn toestemming gaf zijn concept te gebruiken voor Joods Groningen. Neem dus ook eens een kijkje bij Joods Amsterdam en Joods Erfgoed Rotterdam. U kunt daar ook verhalen van geboren Groningers tegen komen zoals dat van Michel Velleman alias Ben Ali Libi de Goochelaar. Joods Groningen is al geruime tijd actief op Facebook waar u de site natuurlijk kunt volgen.

Let op! heeft u zich aangemeld voor de nieuwsbrief of een e-mail gestuurd via het mailformulier? Kijk dan altijd even in uw spamfilter (ongewenste mail). Er is grote kans dat een reactie daar in terechtkomt. Voegt u het e-mailadres van Joods Groningen toe aan uw adresboek c.q. goedgekeurde afzenders dan is dit probleem opgelost.


Joods Groningen werkt samen met:

         
    

© Foto raam Folkingestraat Synagoge Groningen gemaakt door en eigendom van John de Grooth