The Bolly Band

The Bolly Band – muziekgroep van de gebroeders Bollegraaf in de Folkingestraat
Fotograaf: onbekend © Collectie Groninger Archieven

The Bolly Band was een muziekgroep van de gebroeders Levie, Jacob en Ruben Bollegraaf samen met familie en vrienden. De muziekgroep stond bekend als feest- of dweilorkest, The Bolly Band, De Bolli(e) Band of De Bolle Band. Bovenstaande foto laat de orkestleden zien vlak voor de Tweede Wereldoorlog, voor café Hoogstraal en de kledingwinkel van Bollegraaf in de Folkingestraat 35. De foto is heel erg bekend en was o.a. ook te zien in een tentoonstelling in de Folkingestraat Synagoge.

Auteur Alex Alferink kwam de foto ook tegen en werd erdoor geïntrigeerd toen hij met anderen rond het jaar 2001 begon met onderzoek naar werkkamp Twilhaar op de Sallandse Heuvelrug. Hier kwam namelijk een grote groep Joodse mannen terecht nadat zij op 10 juli 1942 hiervoor door de Nazi’s opgeroepen waren. Onder hen bevonden zich ook leden van The Bolly Band. Alex wilde meer weten over de personen op de foto en in 2002 werd door hem voor het eerst een oproep gedaan in de Groninger Gezinsbode. Hier kwamen al snel reacties op en volgde ook de nodige media-aandacht.

e-Book
In de hoop nog meer te weten te komen besloot Alex een e-book te schrijven in .pdf formaat over het orkest, de orkestleden en hun families. Dit e-book wordt nu geheel gratis door de auteur ter beschikking gesteld via Joods Groningen voor iedereen die daar in geïnteresseerd is. U kunt het e-book lezen en downloaden door op onderstaande foto te klikken. Heeft u aanvullende informatie over The Bolly Band en/of de bandleden ter aanvulling voor het e-book of het verhaal op deze pagina, neemt u dan per e-mail contact op met de beheerder van Joods Groningen.

Helpt u ook mee om Stolpersteine voor de familie Bollegraaf te leggen in Groningen Stad? Ga dan naar de pagina van Doneerveilig.nl voor uw gift.

Update: Op 18 april 2024 worden dertien Stolpersteine gelegd ter herinnering aan de familie Bollegraaf in het bijzijn van onder meer nazaten van de familie en burgemeester Koen Schuiling. De dertien familieleden, waaronder de leden van The Bollyband, zijn in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd en vermoord. Het leggen van de stenen wordt mogelijk gemaakt door een crowdfunding opgezet door 4 nazaten van de familie Bollegraaf, te weten: Ger Bollegraaf, Ruurd Hummel-Bollegraaf, Ina Tempel-Bollegraaf en Martha Nieswaag.

Zodra de details van de steenlegging bekend zijn kunt u die terugvinden in de agenda.

NB: De link naar het e-book verwijst nu naar de herziene versie van 2023.


Bronnen:
Auteur: Alex Alferink

Illustraties:
Alex Alferink
Groninger Archieven

Laatst bijgewerkt:
24-02-2024