Froukje Polak wordt geboren op 14 januari 1882 in Bolsward. Haar ouders zijn koopman Nathan Polak (Bolsward, 23 oktober 1843 – Arnhem, 19 januari 1923) en Saartje Levie (Sappemeer, 3 december 1842 – Arnhem, 28 september 1933). Nathan en Saartje krijgen in totaal 10 kinderen waarvan 3 zoontjes heel jong overlijden. Froukje is hun 8e kind.
Over de jeugd van Froukje is weinig bekend. In 1926 treedt ze in dienst als dienstbode in Rotterdam, waarna ze in 1941 in dienst treedt van een familie in de Poelestraat 56a in Groningen. Daarna wordt ze in 1941 inwonend huishoudster bij Israël de Haas in de Anna Paulownastraat 33.
Nadat Israël in 1942 op transport gezet wordt, is Froukje aan de beurt. Om aan deportatie te ontkomen doet ze in januari 1943 een zelfmoordpoging, maar wordt op tijd gered. Ze wordt daarop verpleegd in Beth Zekenim. Het is slechts uitstel van executie. In april 1943 wordt ze overgebracht naar kamp Vught en een maand later naar kamp Westerbork. Op 11 mei 1943 wordt ze op transport gezet naar Sobibor en wordt kort na aankomst op 14 mei 1943 vermoord.
Behalve Froukje worden ook haar zuster Sientje en broers Eliazar en Philippus vermoord in Sobibor. De familie Polak wordt zwaar getroffen. Haar broer Izak overlijdt al in 1930, zuster Rebecca sterft in 1943 een natuurlijke dood. Haar zuster Henderina overleeft als enige de oorlog, maar 5 van haar broers en zusters niet.
Project: Deze persoon maakt deel uit van het project “Elke naam telt”. Heeft u aanvullende informatie dan wordt het zeer op prijs gesteld indien u die wilt delen en ter beschikking stelt voor het project. U kunt e.e.a. melden per e-mail aan Robert Mulder via info[at]robertmulder.nl.
Geadopteerd door: Nico de Both.
Nico woonde als kind tegenover haar en beschrijft in zijn boek “Een straat in oorlogstijd” hoe hij ooggetuige was van de deportatie uit haar huis in de Anna Paulownastraat 33.
Auteur:
Een deel van de tekst is overgenomen uit gegevens verkregen van Robert Mulder
Bronnen:
Arolsen Archives
Alle Friezen
Archief Bolsward
Gelders Archief
Groninger Archieven
Joods Monument
Nico de Both
Robert Mulder
Illustraties:
Arolsen Archives